X
Menu
X
Exercitii pentru creier. Pastreaza-ti mintea tanara!

Exercitii pentru creier – afla cum sa-ti pastrezi mintea tanara!

Aceasta super masinarie, creierul nostru, vine din pacate, fara manual de utilizare, iar modalitatea de dezvoltare a capacitatilor sale depinde de o serie continua de procesare a informatiilor, de implementare a ideilor si de repetare a comportamentelor noastre. Insa la fel ca celelalte organe, si creierul imbatraneste.

Acesta are nevoie de un antrenament sustinut, din care rezulta o activitate cerebrala activa si eficienta, chiar si in pofida varstei inaintate.

Zilnic, lucram cu bunicii nostri suferinzi de boala Alzheimer si suntem foarte constienti de ravagiile pe care aceasta maladie le produce. Deoarece sa previi e mai usor decat sa tratezi, iti propunem o serie de exercitii pentru creier care sa iti pastreze mintea tanara.

Exercitii pentru creier - varstnici

 

Exercitii pentru creier: practica neurobice

Declinul cognitiv asociat cu varsta atrage dupa sine pierderea dendritelor, extensii ale celulelor nervoase, care trimit impulsurile de la un neuron la altul.Neurobicele sunt exercitii pentru creier care ii maresc performanta, folosind simturile pentru dezvoltarea neuronala.

Aceste exercitii sunt usor de urmat deoarece  fac parte din rutina noastra zilnica si necesita minimum de efort. De exemplu, schimbarea ceasului pe mana opusa depaseste reflexul creierului de a privi doar locul obisnuit de citire a orei.  In acest fel stimulezi crearea de noi cai neuronale, conferind o activitate sporita creierului. Incearca schimbarea ceasului de pe o mana pe alta o data la luna.

Mai poti incerca sa schimbi periodic diferite elemente ale camerei tale, sa te inchizi la nasturi, sa iti legi sireturile cu ochii inchisi sau chiar sa  asculti muzica cu ochii inchisi inspirand in acelasi timp mirosul unui baton de scortisoara. Implicarea diferitelor simturi iti va stimula creierul si iti va dezvolta increderea in puterile tale!

Exercitii pentru creier: foloseste-ti imaginatia

Avem la indemana zilnic aceasta puternica unealta a creierului, imaginatia, care folosita in mod proactiv poate avea beneficii considerabile asupra starii noastre psihice. Exercitii pentru creier care implica imaginatia pot fi desenul, care dezvolta partea creativa  sau pur si simplu folosirea unui set de cuvinte pentru a crea si a relata o poveste imaginata, astfel imbunatatind capacitatea de functionare a creierului.

Exercitii pentru creier: joaca sah, rummy sau table

Exercitii pentru creier - Camin Rebeca

Jocurile strategice implica o activitate intelectuala intensa si sunt de departe preferatele seniorilor. Practicarea acestora imbunateste IQ-ului, abilitatile matematice si gandirea in perspectiva. Pe langa destinderea relaxata pe care o genereaza, aceste exercitii pentru creier determina dezvoltarea abilitatii de concentrare in situatii critice, ceea ce poate fi un real folos atunci cand te confrunti cu situatii dificile din viata.

Cel mai recomandat este jocul de Sah, care s-a dovedit a fi foarte eficient in reducerea conditiilor degenerativ-neuronale, printre care si dificila boala Alzheimer.

Exercitii pentru creier: incearca un minim de exercitii fizice

Exercitiile fizice pot fi cele mai importante exercitii pentru creier deoarce sunt direct corelate cu mentinerea unui creier activ si sanatos. Printre cele mai importante “efecte adverse” pozitive se numara stimularea metabolica si favorizarea circulatiei sangvine, rezultand in scaderea riscului de boli cardiovasculare.

Deseori ne confruntam cu stari de depresie si anxietate, iar aici, exercitiile fizice intervin perfect, deoarece chiar si un minim zilnic de efort fizic stimuleaza eliberarea de dopamina, hormonul responsabil de starile noastre de placere. In plus, exercitiile fizice sunt atat un prilej de destindere sociala cat si un factor determinant al unei nopti cu somn usor si profund, urmat de o zi intr-o stare de buna dispozitie.

Exercitii pentru creier: invata o limba noua

Dezvoltarea unei limbi secundare aduce beneficii creierului prin invatarea unui lucru nou si util in acelasi timp. Ai posibilitatea unei interactiuni diferite cu cei din jur, iar in grup va fi mai placut si mai provocator, cu rezultate mai rapide si activitate intensificata a proceselor de gandire. In acest ajutor se remarca cei de la Centrul de limbi straine al Fundatiei Student Plus, unde poti opta si pentru limbile germana si spaniola.

Noi credem ca daca vei lua zilnic in considerare aceste exercitii pentru creier, il ajuti sa iti sustina o viata mai dinamica, mai activa si implicit, mai satisfacatoare. Inveti lucruri noi, iti pastrezi mintea tanara si agera, bucurandu-te astfel o perspectiva zilnica mai pozitiva.

Citeste si

Lasă un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *