X
Menu
X
Batranetea poate fi frumoasa!

Batranetea poate fi frumoasa daca stim cum sa o traim! Cu toate ca majoritatea oamenilor nu se gandeste cu bucurie la etapa imbatranirii trebuie luat in considerare faptul ca este firesc ca organismul uman sa imbatraneasca, prin urmare trebuie sa acceptam acest lucru, bucurandu-ne in continuare de viata.

Cu toate ca procesul de imbatranire aduce cu sine diferite modificari la nivel fizic, psihic si social, batranetea poate fi frumoasa daca stim sa o traim! Un prim pas ar fi sa privim partea buna a lucrurilor. Spre exemplu, la batranete, avem mai mult timp liber pentru a face lucrurile pe care ni le-am dorit poate toata viata, avem posibilitatea de a ne face singuri programul, putem calatori, ne putem implica in proiecte noi dar mai ales ne putem bucura de copiii si nepotii nostri.

Batranetea poate fi frumoasa daca stim sa o acceptam.

Cu siguranta nimanui nu ii este usor sa accepte ca a ajuns la o varsta inaintata, dar daca fiecare persoana ajunsa la batranete incearca sa inteleaga procesul prin care trece si accepta schimbarile care se produc odata cu el, atunci cu siguranta va trece mai usor peste. Pentru a imbatrani frumos este esential sa ne  mentinem activi, sa avem un mod de viata sanatos consumand alimente sanatoase, sa facem miscare ori de cate ori avem ocazia, sa socializam, sa incercam lucruri noi si nu in ultimul rand sa ne bucuram de fiecare zi.

Chiar daca deseori singuratatea sau tristetea ne coplesesc, trebuie sa depasim momentele critice petrecand mai mult timp alaturi de persoanele dragi noua, in special de nepoti, oferindu-le invataturi din experienta noastra, oferindu-le mereu afectiune sau apeland la amintiri dragi sufletului nostru.

Batranetea poate fi frumoasa daca ne pregatim din timp pentru ea.

Nu stim cu exactitate de la ce varsta organismul uman incepe sa imbatraneasca dar stim ca fiecare organism are propriul lui ritm si este influentat de factori precum stres, alimentatie, stil de viata, actiuni intreprinse de-a lungul vietii sau modalitatea de depasire a greutatilor. Sunt momente in viata care ne pregatesc pentru aceasta etapa, schimbari de care poate nici nu ne dam seama. De aceea este important sa luam in considerare faptul ca la un moment dat vom imbatrani si sa ne pregatim din timp pentru aceasta perioada.In general, schimbarile de natura fiziologica precum andropauza si menopauza sau aparitia unor boli sunt  cateva semne ale imbatranirii.

Persoanele care vad varsta a treia ca pe o noua etapa din viata lor, o etapa in care se pot bucura de hobby-urile dezvoltate de-a lungul vietii, o etapa a impacarii cu sine in care se pot implica in proiecte noi, dragi sufletului lor, reusesc sa treaca mai usor peste procesul imbatranirii pastrandu-si energia si vitalitatea. De multe ori insa, modificarile organismului  aduc cu sine boli, stari de depresie, probleme serioase care necesita o atentie sporita si o ingrijire specializata. In acest caz, persoanele in cauza se pot bucura de apartenenta sociala si de ingrijire specializata in cadrul unui camin de batrani.

Batranetea  poate fi frumoasa daca o acceptam si invatam sa apreciem ceea ce suntem, ceea ce avem si intelegem ca este o perioada in care putem sa petrecem mai mult timp cu noi insine si cu cei dragi noua!